Tillbaka  
 
 
 

LÄS MER OM:

Startsidan
Menyn
Borgmästare Flensburg
Föreställningen

Programblad

 
 

Till ordinarie hemsida

 
 
 
 
 
 
Ronneby Folkteater
Rådhusparken
372 37 Ronneby
OrgNr: 802451-3544

Flensburgska Mysteriet
En Folkteaterproduktion i samarbete med:

Kollektiv Teatern
ABF
Ronneby Kommun
Region Blekinge
Regionteatern
Ronneby Hembygdsförening
Restaurang Borgmästargården

 

 


Första världskriget mullrar på ute i Europa.
I februari månad utbryter Ryska Revolutionen.
Även i Sveriges Riksdag är det turbulent. Ronnebys Borgmästare Ernst Flensburg är ledamot i Riksdagens första kammare, ökänd som den mest konservative ledamoten.

I mars faller den Hammarskjöldska högerministären, som styrt landet sedan 1914. Carl Swartz bildar en ny högerregering som kollapsar redan efter sex månader då Nils Edén tillträder som statsminister för en liberal/socialdemokratisk regering. Det blåser nya vindar i riket.

Men hemma hos Flensburgs vilar inga ledsamheter. Det hålls stor fest, när vi tittar in. I entrén tar Bormästaren och hans vackra fru Anna emot.

De tillskyndande gästerna bjuds på välkomstdryck och placeras runt middagsborden. Det blir en härlig festivitet med klingande kristallglas och en superb trerätters middag.

Mustiga anekdoter berättas, brännsvinsbordet är välbesökt, men under ytan finns det också gamla oförrätter som bubblar upp…

Och innan kvällen är slut måste Kronolänsman Waldau kallas in för att, tillsammans med kvällens gäster, lösa ett mord.


Bild: Johanna Månsson

Flensburgska Mysteriet av Urban Jönsson
Regi Johan Westermark
Kostym Rebecca Carlsson
Historiker Björn O Svensson
Affisch Johanna Månsson
Producent Håkan Robertsson

 

Skådespelare    
Johan Westermark Ronneby Folkteater Borgmästare Ernst Flensburg
Kronolänsman Oskar Waldau
Rebecca Carlsson Ronneby Folkteater Bormästarinnan Anna Flensburg
Astrid
Tägt
Kollektiv
Teatern
Fröken Amalia von Heidenstam
Calle Henningsson Ronneby Folkteater Handlanden Hilmer Vederlund
Marja Olivendal Ronneby Folkteater Fru Catharina Fåsén
Ivar Hildeman Kollektiv
Teatern
Apotekare Osvald August Ripa


Ernst Flensburg, Borgmästare

Ernst Flensburg är middagsvärd i sitt eget hem. Borgmästare i Ronneby. Burdus och temperamentsfull, men med ett starkt rättspatos. Utpräglat konservativ. Uppförde 1894 sin villa intill rådhuset där han har sitt dagliga värv.

Anna Flensburg, Borgmästarinna
Född Cronholm, hans hustru. Dotter till Snällpostens grundare Bernhard Cronholm i Malmö. Styr med stark men vänlig hand över hushållet i borgmästarens hem.

Amalia von Heidenstam, Fröken
Förre brunnsdirektören Ernst von Heidenstams dotter. Har bjudits in till middagen tillsammans med sina föräldrar. Företagsam och nyfiken ung kvinna på väg ut i livet. Drömmer om att bli journalist och engagera sig i rösträttsrörelsen.

Hilmer Vederlund, Handlande
En aktad stadsborgare, innehavare av herrekipering. Ordensbroder till borgmästare Flensburg och därför inbjuden som middagsgäst. Sansad och förnuftig. Samhällsintresserad.

Catharina Fåsén, Fru
Hustru till stadens cigarrhandlare Carl Magnus Fåsén. Rättrådig med ett konservativt sinnelag. Om någon kan vara ännu mer konservativ än borgmästaren så är det hon. Saknar helt humor.

Osvald August Ripa, Apotekare
Som apotekare, en av stadens viktigaste köpmän. Stolt över sitt yrkeskunnande, går ingenstans utan sin apotekarväska. Sitter liksom borgmästaren i teaterbolagets styrelse, har själv författat en del texter som framförts på teatern.

Oskar Waldau, Kronolänsman
Född i Kalmar, kom till Ronneby 1889. Kronolänsmannen var en statlig tjänsteman som ansvarade för skatteuppbörd, indrivning och polisiär verksamhet. Uppmärksam analytiker.